HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

ZWEMBAD   PREVENTIE

zwembad  VERDRINKING

zwembad  REDDING

zwembad  BEHANDELING

 zwembad  MEDIA VERDRINKING zwembaden

 

Preventie is de sleutel bij het voorkomen van verdrinkingen,

bijvoorbeeld vroegtijdig vertrouwd raken met water, jonge kinderen nooit uit het oog verliezen bij water.

 

voorkomen door:

  • Zorg dat niemand (kleine kinderen zeker niet) zomaar bij het zwembad kan komen.

  • Zorg dat de toegang vanaf de receptie constant bewaakt wordt, zodat niemand ongezien binnen komt.

  • Zorg ervoor dat je niet zomaar de baden kunt betreden, afsluitbare hekken zijn een oplossing (ook voor volwassenen).

  • Laat ouders weten dat ze meegenomen broertjes en zusjes goed in gaten houden. Jonge kinderen zien overal uitdagingen zonder dat zij gevaren zien, zeker water is interessant. Ook in een toilet is verdrinking mogelijk.

 

Nu we bekend zijn met de definitie van verdrinking:

Overlijden ten gevolge van verstikking in een vloeistof!

Blijven we alert blijven op het feit dat men in een klein laagje vloeistof al kan verdrinken,     met name jonge kinderen.

SCHATTING:

Gemiddeld verdrinken er per jaar 3 TOT 7 zeven kinderen in zwembaden, ook Privezwembaden. Jaarlijks zijn er in zwembaden in Nederland ongeveer tachtig bijna-verdrinkingen.

Extra preventie in zwembaden:

Een afsluitbaar hek tussen toegang/douche en zwemzaal is een eenvoudig preventiemiddel 

Vooral in het geval er geen zwemmers zijn en er toch per ongeluk iemand

(bijv. kleine kinderen) op de zwemzaal kunnen komen.

  FEITEN: zichtbare afname

Zuurstoftoediening en de handgreep van Sellick is een prioriteit bij (bijna) verdrinking.

Zorg dat U als zwembad, zwembadmedewerker, lifeguard en/of toezichthouder wordt getraind in het toedienen van zuurstof.

bijvoorbeeld door:

Zorg ook dat er een goedgekeurde en onderhouden zuurstofset aanwezig is met medische zuurstof.


Onderwater camera's als extra ogen

 

In de badinrichting wordt gedurende de openstelling in voldoende mate toezicht uitgeoefend.

Wat deze (wet) tekst inhoud kunt U lezen bij infoMil:

Artikel 25, lid 1

 

Lang onder water zwemmen is levensgevaarlijk

 

In zwembaden is er veel winst te halen met preventie, alleen al: "zorg dat niemand zo maar het water in kan". En als dit toch gebeurt "zorg dat iedereen het water uit kan". Dit moet veel mensen aan het denken zetten. Niet alleen de toezichthouder/lifeguard  maar zeker ook ouders blijven verantwoordelijk.

In vele zwembaden is het mogelijk dat kinderen, inventief als zij zijn vrijwel, vrijwel ongehinderd de receptie passeren en via kleedkamers in de douche terechtkomen waarna zij ongehinderd het zwembad kunnen bereiken.
 

het ontwikkelen van cursussen

Er word steeds meer aan preventie en opleiding gedaan. Dit heeft zeker in 2003 tot een afname geleid van het aantal verdrinkings slachtoffers.

In deze speelt de NRZ een grote rol met de nieuwe opleiding  lifeguard in zwembaden. In deze cursus komen veel zaken aan bod, van afspraken nakomen bij lifeguards tot ehbo, bhv en zwemmend redden. Men leert ook een aantal scantechnieken volgens de 10-20 regel. Zeker een verbetering.


Het is beter om te letten op de voortekenen van een (bijna) verdrinking. Als iemand plots een afwijkende slag gaat zwemmen is dit al reden om extra op die persoon te letten, ongeacht zijn leeftijd.

Wees bedacht dat kinderen onder ongeveer 5 jaar die geen (hulp)drijfmiddelen gebruiken vrijwel geluidloos het water in kunnen lopen en NIET meer boven komen uit zichzelf. (40% van de jonge kinderen zonder zwemervaring) Zelfs kinderen die al zwemles hebben kunnen  kunnen dit automatische gedrag nog hebben.

Er zijn meerdere  scantechnieken, welke zeker de moeite waard zijn om kennis van te nemen. n Personen die door welke oorzaak dan ook dreigen te verdrinken vertonen vaak voortekenen. Met name de Instinctive Drowning Response, gewoonlijk bij niet zwemmers maar ook bij goede zwemmers waargenomen. Deze IDR komt bij jong en oud voor en valt onder een stille verdrinking. Het lijkt of deze personen aan het spelen zijn, maar in werkelijkheid zijn ze aan het verdrinken. Deze voortekenen kun je 10 tot 60 seconden waarnemen voordat iemand naar de bodem zakt..  Zwemmers met hartfalen, herseninfarct e.d. vertonen ook afwijkend gedrag voor het onder water verdwijnen.

alarm systemen

Het kan handig zijn dat als het zwembad buiten gebruik is een (water)bewegingsmelder alarm te laten slaan als het water wordt beroerd. Deze komen ook steeds meer in Nederlandse prive zwembaden in gebruik. Dit zijn handige sensoren voor lieden die (per ongeluk) in de accommodatie achterblijven.

Bekender is het poseidon drenkelingen detectie systeem. In Nederland al in enkele baden in gebruik. Het systeem is echter niet sluitend in de bovenste 2 meter water van een zwembad. Men heeft dit getracht op te lossen door behalve onderwatercamera's ook camera's aan wanden en plafond te bevestigen. Voorkomen is ten alle tijden beter dan opduiken van een zwemmer. Als het preventieve werk van de lifeguard in orde is, zal het drenkelingen systeem nooit in werking hoeven te treden.

          Website Poseidon

rusttijd / afwisseling

Managers en lifeguards moeten ook in gaten houden dat de toezichthouder/lifeguard voldoende rust krijgt. Sommige managers laten het personeel rouleren, men voelt zich prettiger maar de alertheid  van de hersenen wordt hier niet mee opgefrist.

Met deze bewezen wetenschap lopen managers dus bewust risico als men personeel te lang inroostert.

In Amerika is hier  jurisprudentie over, Nederland begint dit over te nemen

 

Geen enkele afzonderlijke

maatregel is waterdicht

Daarom heeft preventie van verdrinkingen alleen zin door een combinatie van het treffen van maatregelen en toezicht houden