HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

ZWEMBAD VERDRINKING 

zwembad  PREVENTIE

zwembad  REDDING

zwembad  BEHANDELING

zwembad  MEDIA VERDRINKING

 

Verdrinking in zwembaden komt nog steeds voor!

Toezichthouders en/of lifeguards moeten de voortekenen tijdig leren herkennen,

onder andere de Instinctive Drowning Respons is niet bij alle toezichthouders bekend

Een aantal verdrinkingen in zwembaden zijn terug te voeren tot problemen met gezondheid

Personen die in zwembaden dreigen te verdrinken vertonen vrijwel allemaal voortekenen.

  • Personen met hartfalen voelen dit vaak aankomen, zullen ook angstig kijken en de beste zwemmer gaat afwijkend zwemmen. Signaleer dit en grijp in. Deze personen wuiven en roepen niet en zullen snel onder water verdwijnen.


  • Personen met hyperventilatie zijn vaak door een aanval zo verrast dat ook zij niet kunnen roepen of zwaaien om hulp. Hier ook gelijk ingrijpen, anders zullen ook deze personen onder water raken.


  • Personen die onder invloed verkeren van alcohol en/of drugs zouden eigenlijk op moeten vallen. Echter door gewenning kan men dit vaak verhullen, deze zal  afwijkend gedrag vertonen tijdens het zwemmen. Deze personen kunnen door hun gelatenheid (invloed) geruisloos onder water raken.

Uitzondering zijn:
Personen met een

hartstilstand en/of herseninfarct

zijn vrijwel niet te herkennen, en kunnen plots onder water verdwijnen. Uiteraard blijven jonge kinderen  een grote risicofactor!

 

Jonge kinderen die te water raken hebben vaak niet door dat zij in gevaar zijn. Ook kinderen die met zwemles bezig zijn kunnen in het water springen en zich laten zakken naar de bodem. Zij wachten  gewoon op de ouder of badmeester die hem bovenhaalt. Wees dus ook tijdens zwemlessen bedacht op zo een situatie, zeker bij kinderen tot 5 jaar.NIET ZWEMMERS !     die dreigen te verdrinken

Dit zijn  mensen in zwembaden, meren en  recreatie parken die instinctief handelen als zij plots onder water raken.

Dit kan zijn omdat het water dieper is als zij dachten, ook de schuin aflopende bodem in zwembaden zijn hierom berucht. Deze mensen vertonen de z.g. Instinctive Drowning Response. Dit instinctief handelen heeft de voormalig chief lifeguard van Orchard Beach Frank Pia op film weten vast te leggen. Een film van 10 minuten waarop te zien is hoe mensen daadwerkelijk aan het verdrinken zijn.

Rechts: een duidelijk stukje uit de film On drowning van Frank Pia   (real player 8 MB) klik op afbeelding

 

Dit instinctief handelen kan zich op twee manieren uiten;

  • Klim  de ladder op, het lijkt of iemand een ladder op wil klimmen. Ook lijkt dit een beetje op borstcrawl, vaak verward met spelen van kinderen.
  • Druk zijwaarts op, het lijkt of iemand aan het spelen is omdat hij rustig zijwaarts slaat met zijn armen.

Bij deze instinctieve overlevingsstrijd heeft de ademhaling voorrang boven het spraakcentrum, daarom zal men niet roepen om hulp. Veelal kijken deze personen niet paniekerig uit hun ogen. Deze instinctieve overlevingsstrijd duurt slechts 20 tot 60 seconden, waarna men onder water verdwijnt.


 

Een klap of val kan aanleiding tot verdrinking zijn