HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Zowel thuis als bij de plas,  de vijver, en singel.  Preventie is: 

vroegtijdig vertrouwd raken met water

 

THUIS   PREVENTIE

THUIS VERDRINKING

THUIS REDDING

THUIS BEHANDELING


Hou vooral jonge kinderen altijd in het oog, zij zijn en blijven onberekenbaar.  Dit geldt voor ouders, verzorgers, docenten en toezichthouders. Maak kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd met water. Vanaf 3 maanden kunnen baby’s speciale watertechnieken oppakken en benutten. Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen leren voor het zwemdiploma A, B en C,  wat  een betere zwemvaardigheid geeft.

 

Onder water kunnen kinderen geen alarm slaan!

Jonge kinderen hebben dan ook helemaal niet door dat onder water zijn gevaarlijk is

Jong kinderen zullen dan ook niets doen om boven water te blijven

Het plaatje benadert de belevingswereld van het jong kind!

 


  In Nederland vinden elk jaar:

 

 
 

170

   (BIJNA) VERDRINKINGSONGEVALLEN MET ERNSTIGE AFLOOP, DUS  BLIJVEND LETSEL  bij kinderen tot 12 jaar

32

   KINDEREN OVERLIJDEN DOOR VERDRINKING

500

    VOLWASSENEN HOUDEN BLIJVEND LETSEL OVER AAN EEN BIJNA VERDRINKING

170

  VOLWASSENEN OVERLIJDEN DOOR VERDRINKING    aantal zelfmoord door verdrinking is geschat op 200
 

 

Kinderen 0 tot 12 jaar, overleden en blijvend letsel na verdrinking-ongeval,  cijfers gemiddeld tot 2009

LEEFTIJD OVERLEDEN BLIJVEND LETSEL

0

1  8
1 TOT 4 23 111
5 TOT 9 7  38
10 TOT 12 1 10

Vergeet ook het gevaar in de buurt niet. Voor preventie kun je zeker met jonge kinderen de tuinvijver veranderen in een zandbak. Ook in ons waterrijke land zijn onze woonwijken rijk aan water, sloten en singels. Blijf hier altijd goed op je kinderen letten. Als U de  media berichten bekijkt zijn het vaak jonge kinderen die door enig moment van onoplettendheid door een ouder zijn verdronken.

Neemt U alvast Uw maatregelen. Niet alles is te voorkomen, maar veel wel.

 

 de cijfers van (bijna) verdrinking met goede afloop zullen een veelvoud bedragen

 

Vrijdag 17 juli 2015

 

Zwemhulp middelen blijken

wederom niet veilig voor kinderen.

 

maandag 18 oktober 2010

Tiara (2) weer thuis na val in septic tank

KAMPEN - Tiara is weer thuis. Het tweejarige meisje uit Kampen viel eind juli in een septic tank in Noorwegen. Ze overleefde het ongeval ternauwernood.

Het incident vond plaats tijdens een vakantie met haar familie in het Scandinavische land. Het meisje stapte op een putdeksel, die onmiddellijk kantelde. Daardoor viel Tiara meters diep in een stinkende put. Tussen de acht en tien minuten lag ze in de drab voordat haar vader haar 'voor dood' terugvond. Na een langdurige reanimatie en wekenlange verzorging in een ziekenhuis in Oslo mocht het meisje gisteren (dinsdag 31 augustus ) weer naar huis. "Geweldig. Ze is heel blij en straalt", berichten haar ouders Marco de Vries en Anita Schoonhoven.

Tiara een dag na het ongeluk in een Noors ziekenhuis

Tiara met haar ouders Marco en Anita in het ziekenhuis in Oslo.

Het meisje en de artsen vechten voor haar leven.

Zoals ze er nu na thuiskomst uitziet.

 

"Tiara is weg in een oogwenk" Lees meer

 


Nimo Aqua Alert waarschuwt bij waterongeval

Info: klik op afbeelding

Een eenvoudig polsbandje dat waarschuwt als een kind te water is geraakt. Het alarm van het basisstation zal u luid en duidelijk (ongeveer 100db) waarschuwen dat iemand over boord is gevallen.


Dit polsbandje kan ook voor extra veiligheid aan een zwemvest worden bevestigd zodat niemand op een onbewaakt ogenblik in het water kan vallen. Het is mogelijk meerdere b.v. 10 bandjes op het zelfde basisstation te laten werken.


De NIMO is in 2009 mede via de ANWB Waterkampioen, ANWB BOOT en WIJ JONGE OUDERS aan een breed publiek gepresenteerd!

 

Bent U in het bezit van een privé zwembad en/of jacuzzi, zorg dat het degelijk is afgesloten als er geen toezicht op is.

Als extra preventie zijn er persoonlijke alarmen die afgaan bij contact met water (foto rechts), of bewegingsmelders die afgaan als het water van vijver of zwembad word beroerd


BEWEGINGSMELDERS


Inderdaad, verdrinking is één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen thuis, bij kinderen tussen 1 en 4 jaar. De gevolgen van zulke ongevallen zijn vaak dramatisch; één kind op twee sterft of houd er ernstige nadelige gevolgen of permanent handicap aan over. Enkele seconden van onoplettendheid en een klein laagje water is al genoeg dat een kind verdrinkt. Het kan in minder dan 3 minuten sterven! Kinderen verdrinken niet alleen in privé zwembaden maar ook in badkuipen, emmers, toilet, spartelbadjes, meren, rivieren, stranden...

Aangezien ze op de markt geen aangepast veiligheidssysteem vond, besloot de moeder van Laurène met de hulp van haar echtgenoot, specialist in elektronica, om het probleem zelf aan te pakken. Zomer 2002, na uitvoerig onderzoek ziet het prototype het daglicht. Bewust van het feit dat er geen vergelijkbaar product op de markt bestaat en dat verdrinking een reëel probleem is, besluiten ze hun uitvinding te patenteren en de fabricatie te lanceren.

Alarm bij onder dompeling

Na een zwempartij met de familie gaat Laurène (18 maanden) spelen bij haar broers en zus. Na ongeveer twee minuten vraagt haar moeder zich af waar haar dochter is. Geen antwoord… Laurène is in het zwembad gevallen dat nochtans door een afsluiting beschermd is.

Op het nippertje gered, houd ze geen nadelige gevolgen over aan haar ongeluk. Haar moeder blijft echter getraumatiseerd en zoekt een veiligheidssysteem dat haar angsten kan wegnemen.

Alarm bij verwijdering

 

Splash Buzzer® Kit

Kinderen in de gaten houden? bekijk dit: