HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

zowel thuis als de plas,  de vijver, en singel.  Preventie is: 

vroegtijdig vertrouwd raken met water

THUIS   VERDRINKING

THUIS PREVENTIE

THUIS REDDING

THUIS BEHANDELING

 

Thuis:

De gevaren van een privé zwembad zijn bekend, maar wat dacht U van bad, douche toilet, grote emmers, regenton en vijver.

Buurt:

Vijvers (buren), sloten en singels. Ook hier verdrinken regelmatig kinderen.

Ook in 2015 zijn er kinderen in de leeftijd tot 1-5 jaar door verdrinking overleden in een vijver of sloot (na)bij het ouderlijk huis

 

 

donderdag 2 september 2010

Peuter Joël overleeft op wonderlijke wijze val in het water

Wij hebben onlangs ook een verdrinkingsongeval meegemaakt. Onze zoon Joël heeft 5-15 minuten in het water gelegen, voordat hij gevonden werd. De arts van de traumahelikopter schreef in zijn rapport: verdronken. Toch is het dankzij  wonderen van God heel goed afgelopen! Het waargebeurde, bijzondere verhaal kunt u hieronder lezen.

 

Peuter Joël overleeft val in het water. De arts noteert: ‘verdronken’

 

God doet nog steeds wonderen. Die boodschap dragen Bram en Corina , nadat hun tweejarige zoon Joël op wonderlijke wijze een val in een sloot overleefde.

 

Lees hier het complete verhaal

Joël wijst naar de plaats vanwaar hij te water raakte

 

POTENTIËLE GEVAREN WAARIN MEN KAN VERDRINKEN


Met name de combinatie water en toilet is en blijft een uitdagend element voor kinderen.

Zorg ervoor dat deze onbereikbaar blijft

Zondag 12 juli

Kindje verdronken na stap in sloot met kroos

OEGSTGEEST - Een jongetje van twee is overleden door verdrinking nadat hij vrijdag in Oegstgeest in een sloot was gestapt die bedekt was met kroos. Mensen die in de buurt aanwezig waren zijn direct begonnen met reanimeren. De hulpdiensten hebben dit bij aankomst direct overgenomen.

De jonge drenkeling is – wat bijna nooit voorkomt – per traumahelikopter overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum. Dit is gedaan omdat hier specialistische medische hulp en apparatuur aanwezig is.

De familieleden zijn na vervolgens door de politie met spoed vervoerd naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dit werd gedaan met één politieauto en vier politiemotoren ter begeleiding. Zondag werd bekend dat de peuter het niet heeft overleefd, hij zou enkele minuten in het water hebben gelegen.

 

Donderdag 2 juli

Sara en Amina redden kind uit Kralingse Plas

De ouders van deze video waren enorm blij dat hun zoontje werd gered door twee dappere meiden en de inzet van hulpdiensten. Deze video is in overleg met zijn ouders geplaatst om aandacht te vragen voor dit onderwerp en de risico's bij drukke recreatiegebieden.

Toen de 2 jarige Mohamed op 8 juni 2014 met zijn moeder naar de Kralingse Plas ging, kon niemand vermoeden dat hij zijn derde verjaardag in het ziekenhuis zou vieren. Hij verdronk bijna in de recreatieplas, ware het niet dat Amina en Sara zijn leven redden. Zij zagen hem in het water drijven en aarzelden geen moment. Zij haalden hem uit het water en riepen de hulp in van omstanders.

Door samenwerking tussen Amina, Sara, omstanders en de hulpdiensten overleefde Mohamed deze hachelijke situatie.

Op 15 juni 2014 werd Mohamed herenigd met zijn redders Amina en Sara. De moeder van Mohamed vertelt:   "Mohamed liep voor mij richting de speeltuin. Hij wilde graag gaan zwemmen in het kinderbadje, maar dat vond ik te druk en onoverzichtelijk. Één tel raakte ik hem in de mensenmassa uit het oog en dat was genoeg. Ik dacht dat hij vooruit was gelopen naar de speeltoestellen. Hij was echter zo de Kralingse Plas ingegaan. Wat ben ik dankbaar dat Sara en Amina daar waren!"

Op het politiebureau kregen de meiden bioscoopbonnen en een dankbetuiging:  "Door jouw oplettendheid kon je voorkomen dat op 8 juni 2014 een 3-jarige peuter verdronk in de Kralingse Plas in Rotterdam. Toen je zag dat het kind onder water lag, twijfelde je geen moment en hebt zo iemands leven gered.

Sara en Amina redden kind uit Kralingse Plas

Namens de de politie van de eenheid Rotterdam, district Oost, heel erg bedankt voor jouw juiste inschatting en kordate optreden!"

 

Dinsdag 30 juni

Kleuter alsnog overleden na verdrinking

Rotterdam - Het 4-jarige jongetje dat zondagmiddag in een park in de Rotterdamse wijk Beverwaard in een sloot viel, is overleden. Agenten hadden de 4-jarige drenkeling ter plekke gereanimeerd, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Dinsdagochtend is de jongen alsnog overleden aan de gevolgen van zijn verdrinking.

Maandag 8 juni

Peuter alsnog overleden na val in water

ROTTERDAM - Het anderhalf jaar oude kind dat zaterdagavond in Rotterdam-IJsselmonde uit het water werd gered, is afgelopen weekeinde alsnog overleden. De jonge drenkeling werd door zijn zusje uit het water gehaald.

Het jongetje kwam terecht in een watertje bij de Huigendijk. Omstanders die het ongeval zagen gebeuren alarmeerden direct de hulpdiensten. Het kindje is ter plaatse gereanimeerd door hulpverleners en daarna met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht.

Zondag is de peuter alsnog overleden aan de gevolgen van verdrinking. De peuter was aan de aandacht van de ouders ontsnapt en het water ingelopen. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Maandag 11 mei

8-jarig jongetje verdronken in zwembad Steinerbos

STEIN – Het 8-jarige jongetje dat zondag rond 13.30 uur van de bodem van een zwembad in Stein is gehaald en is gereanimeerd, is maandagavond laat alsnog overleden aan de gevolgen van verdrinking.

Het incident speelde zich af in het binnenzwembad van recreatiepark Steinerbos, dat op 19 mei zou worden geopend. Toezichthouders zagen rond 13.30 uur het kind op de bodem liggen. Zij aarzelden geen moment en haalde het ventje boven water.

Direct werd de 8-jarige drenkeling gereanimeerd en werd er alarm voor hulpdiensten gemaakt. Politie agenten hebben bij de reanimatie geassisteerd. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. Het kind is daarna met spoed overgebracht naar Het academisch ziekenhuis Maastricht, dat is gespecialiseerd in verdrinking ongevallen. Helaas is de jonge drenkeling maandagavond overleden.

 

Zondag 25 januari

Te water geraakt jongetje overleden

Assen - Het 6-jarig jongetje dat zaterdag met zijn slee in Assen in het water van de Drentse Hoofdvaart terechtkwam, is overleden.

Gealarmeerde duikers haalden het jochie zaterdag uit de Drentse Hoofdvaart. Het was toen niet bekend hoe lang hij al onder water lag. Een omstander alarmeerde de hulpdiensten toen hij op de kant een slee zag en een wak in het dunne ijs van de vaart. Het jongetje was bewusteloos uit het water gehaald en werd direct gereanimeerd. Daarna is hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. Hij is daar overleden verklaard.

Zaterdag 24 januari

Kleuter in kritieke toestand uit wak gehaald

ASSEN - Een ongeveer 5-jarige kleuter is zaterdag gevonden op de bodem van de Drentse hoofdvaart. De kleuter was rond 12.30 uur waarschijnlijk in de sneeuw aan het spelen met zijn slee en raakte van het pad. Hij kwam in de Drentse hoofdvaart terecht bij de Brasemstraat en de Hoofdvaartsweg en kwam niet meer naar boven.

Een voorbijganger heeft de hulpdiensten gealarmeerd toen deze een slee op de kade zag en glijdsporen op het ijs, uitmondend in een wak. Hulpdiensten troffen bij aankomst de rode slee en sporen richting het water aan. Na enkele minuten zoeken, vonden de duikers het kind pas. Het is niet bekend hoelang het kind onder water heeft gelegen.

Duikers haalden hem buiten bewustzijn uit een wak in de Drentse Hoofdvaart. Hulpdiensten hebben de jongen ter plaatse getracht te reanimeren. Het kind is met een trauma-arts in uiterst kritieke toestand naar het UMC ziekenhuis in Groningen gebracht.

 

 

Het hoofd van kleine kinderen is zwaar, ze kantelen snel voorover in water. met verdrinking tot gevolg



 

Water  in de buurt, blijf waakzaam!

Zorg dat dit U niet overkomt!

 

Lang reanimeren jonge drenkeling zinloos                                                  artikel verschenen in februari 2015

Het blijkt niet zinvol om onderkoelde, jonge drenkelingen met een hartstilstand langer dan dertig minuten te reanimeren in het ziekenhuis. Dat is gebleken uit onderzoek van kinderintensivist Joke Kieboom, werkzaam in het UMC Groningen en gepubliceerd in The British Medical Journal. Na langdurige reanimatie overleed  90 procent van deze kinderen, meestal binnen enkele dagen.

Joke Kieboom en anderen onderzochten alle 736 gevallen van jonge drenkelingen (0 - 16 jaar) die de afgelopen twintig jaar waren opgenomen in een van de acht Universitair Medische Centra met de juiste faciliteiten. 160 kinderen hadden bij de start van de reanimatie een hartstilstand in combinatie met onderkoeling. Bij 98 jonge drenkelingen werd langer dan dertig minuten intensief gereanimeerd. 87 kinderen (89 procent) overleden, 11 kinderen overleefden, maar met zeer ernstige hersenbeschadigingen door het zuurstoftekort en/of in een vegetatieve staat.

62 jonge drenkelingen hadden geen lange reanimatie nodig. Van deze groep overleefden er 17 met een goede tot matig goede uitkomst in neurologische zin. Van de 160 kinderen waren een jaar na het ongeval slechts 44 in leven. De maximale duur van een reanimatie met goede uitkomst was 25 minuten.

Joke Kieboom en haar team kunnen  niet anders dan concluderen dat langer dan dertig minuten reanimeren bij deze jonge drenkelingen geen goede medische uitkomst meer oplevert. Dat is verrassend, want in het algemeen wordt aangenomen dat hypothermie (onderkoeling) een vertragend effect heeft op het hersenmetabolisme en daardoor bij zuurstofgebrek beschermend kan werken. Dit komt vermoedelijk omdat er direct sprake was van zuurstofgebrek en de onderkoeling pas later en langzaam optrad (slechts 17 kinderen raakten in de winter te water en werden gereanimeerd). Volgens commentatoren Ian Maconochie en Charles Deakin zouden jonge kinderen dus mogelijk beter af zijn geweest in ijskoud water: bij temperaturen tussen 0 en 8°C.

In opgestelde richtlijnen wordt geadviseerd om reanimeren bij een hartstilstand na twintig minuten te stoppen, indien er geen sprake is van onderkoeling. In geval van reanimatie bij een onderkoelde drenkeling is het advies zolang door te gaan totdat de lichaamstemperatuur 32-34 °C is. Joke Kieboom is voorstander om in de richtlijnen vast te leggen dat reanimaties bij onderkoelde (te water geraakte) kinderen met hartstilstand na dertig minuten kunnen stoppen.

Beide commentatoren zeggen dat Joke Kieboom e.a. weliswaar de grootste studie tot nu toe op dit terrein presenteren (Nederlandse drenkelingen), maar dat het niettemin gaat om een fractie van het aantal drenkelingen wereldwijd. De resultaten, zo vinden Maconochie en Deakin, moeten daarom met zorg worden geïnterpreteerd.