WATERSPORT opmerkelijke persberichten 2005

   
   
donderdag 10 november Roeiers zien vrachtschip te laat
zaterdag 29 oktober 2005 Gewonde bij oefening op het water
woensdag 19 oktober 2005 Paniek na omslaan zeilboot
dinsdag 19 juli 2005 Meisjes gewond bij ongeval bootje
dinsdag 19 juli 2005   Watersporter overleeft 24 uur in zee
vrijdag 15 juli 2005 Paniek om volgelopen vissersbootje
vrijdag 15 juli 2005 Meisje (17) gewond bij waterskiles op Belter
maandag 27 juni 2005 Plezierjacht met pech op waterweg net op tijd gered voor aanstormende Ferry!!  
maandag 13 juni 2005 Man overboord zuid van Enkhuizen, door mede watersporter gered, toestand ernstig.
28 oktober 2004 Surfers voortaan met vuurpijlen de zee op
maandag 31 januari 2005 Vrachtschip overvaart roeiboot
2 augustus 2003 41 jarige man verdronken bij zeiltrip voor Wenduine

donderdag 10 november 2005

Roeiers zien vrachtschip te laat

Hoge rietkraag en laagstaande zon oorzaak ongeluk. De laagstaande zon en hoge begroeiing langs de kant. Vermoedelijk daardoor hebben roeiers uit Enschede het vrachtschip over het hoofd gezien, dat vervolgens over een van de twee voer.

De twee roeiers die dinsdag zijn overvaren op het Twentekanaal, lijken de schrik te boven. Woensdag zetten de twee UT-studenten zich weer aan hun studie. ‘Ze zijn bezig met tentamens. Tijd om met de pers over het ongeluk te praten, hebben ze niet’, laat woordvoerder Ed Kraszewski van het Korps Landelijke Politie Diensten weten. Dinsdagmorgen rond negen uur raakten de twee te water, toen ze in aanvaring dreigden te komen met een schip op het kanaal in Enschede. Ze voeren midden op het water, in een bocht (ter hoogte van de houten fietsbrug) op weg naar Hengelo. De twee hielden een wedstrijd met een andere roeiboot, ook bemand door twee roeiers. Ze waren net bezig die in te halen.

Een van hen had vooraf nog omgekeken of er iets aankwam, maar kon niets ontwaren. Toen de roeier zich even later weer omdraaide, zag hij ineens op zo’n twintig meter afstand een leeg binnenvaartschip naderen. Het schip voer in de richting van Enschede. Uitwijken was niet meer mogelijk. De schipper en de roeiers hadden elkaar niet gezien. Onbekend is waarom de schipper het bootje niet op tijd in zijn vizier kreeg. Het zicht van de roeiers, evenals dat van de drie meefietsende coaches op de kant, werd belemmerd door een hoge begroeiing in de bocht, volgens de KLPD-woordvoerder. Verder speelde de laagstaande zon de sporters parten.

‘Een van de roeiers vertelde dat hij last had van de schittering op het water’, aldus Kraszewski. Bij roeivereniging Euros, waar de twee lid zijn, wordt gesproken over een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De roeiers - met ervaring, volgens de club - zijn naar de kant gezwommen. De schipper, een man uit Doesburg, heeft meteen na het ongeluk zijn vrachtvaarder stilgelegd.

Iedereen is vreselijk geschrokken, zegt Euros-voorzitter Anke Hagemeijer. De roeiers, de schipper, en vooral ook de coaches. Want die zagen een 23-jarige clubgenoot in eerste instantie niet meer boven komen. De roeiboot is door de schroef volledig vernield. In drie stukken is het wrak uit het water gehaald. Als er een tegenligger aankomt, is inhalen verboden, volgens verenigingstrainer Jan van Delden van Euros. ‘Roeiers moeten in dat geval aan stuurboordswal blijven - dichtbij de kant’, legt hij uit. Bovendien, zegt hij, gaat beroepsvaart altijd voor pleziervaart.

Harm Veuger, regiovertegenwoordiger van de Koninklijke Schuttevaer, organisatie voor binnenschippers, stelt dat roeiers de schippers ‘over het algemeen niet zo tot last zijn’. ‘De roeiers moeten wel goed oppassen. Want schepen kunnen niet zo gemakkelijk uitwijken.’ Maar met de toenemende scheepvaart, neemt ook de kans op ongelukken toe, zegt hij.

Roeivereniging Tubantia in Hengelo, die het veel drukkere gedeelte van het Twentekanaal in de omgeving van Hengelo gebruikt, heeft de afgelopen jaren veel veiligheidsmaatregelen getroffen, in de hoop zo ongevallen te voorkomen. ‘Het is de nachtmerrie van iedere roeivereniging, zo’n ongeluk’, zegt voorzitter Jan van der Heijden. Leden van zijn club moeten daarom op het water speciale hesjes dragen. In alle boten zijn reddingsartikelen aanwezig.

zaterdag 29 oktober 2005

Gewonde bij oefening op het water

 Balk - Vrijdag is om 13.40 uur een 35-jarige inwoonster van Langweer tijdens een aanvaring op het meer bij Balk gewond geraakt. De vrouw maakte onderdeel uit van een groep die oefenden tijdens een stagepraktijk voor watersportinstructeurs. De vrouw zat in een rubberboot en werd door een andere boot, bestuurd door een 17-jarige inwoner van Hoorn, overvaren. De 17-jarige was afgeleid wat een aanvaring tot gevolg had. Het slachtoffer is met rug- en beenklachten per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht.

woensdag 19 oktober 2005

Paniek na omslaan zeilboot

19 OKTOBER 2005 - ZWOLLE - Een omgeslagen boot op de Milligerplas heeft gistermiddag in Zwolle voor veel paniek gezorgd. Bij de brandweer kwam om kwart over vijf de melding binnen dat een persoon te water was geraakt.

Daarop werden in allerijl twee duikteams uit Hasselt en Zwolle met ondersteunende voertuigen naar de Hasseltse kant van de Milligerplas gestuurd. Ter plekke bleek de situatie mee te vallen. De enige inzittende van de omgeslagen boot, zelf gehuld in duikpak waardoor hij beter bestand bleek tegen het koude water, had veilig de kant weten te bereiken. Op het moment dat de brandweer arriveerde was hij druk doende om zijn boot weer rechtop te krijgen.

 

foto rechts:

De onfortuinlijke zeiler (in het midden in duikpak), bedankt een brandweerman voor de snelle komst en de extra hulp bij het overeind krijgen van de zeilboot.

 

 

dinsdag 19 juli 2005                                                                                  Meisjes gewond bij ongeval bootje

LOOSDRECHT Twee 11-jarige meisjes uit Hilversum zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een ongeval met een bootje op de Vuntusplas in Loosdrecht. De meisjes werden aan touw voortgetrokken door twee jongens in een motorbootje. Toen de meisjes aan het bootje gingen hangen, ging het fout. Ze kwamen in aanraking met de schroef van het buitenboordmotortje en raakten gewond. Eén meisje is met een hoofdwond en beenletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Het andere slachtoffertje kon ter plekke worden behandeld

Buitenland   Buitenland  Buitenland  Buitenland  Buitenland  Buitenland  Buitenland  Buitenland

dinsdag 19 juli 2005                                                                          Watersporter overleeft 24 uur in zee

Een Duitse watersporter heeft 24 uur in het water gelegen nadat een golf hem van zijn schip had geslagen. Het schip lag in het Deense Kattegat.  Een vriend van de man voer onmiddellijk terug met het schip om hulpdiensten te waarschuwen.

Omdat hulpdiensten de man niet konden vinden moest de man zelf zien te overleven. Om deze reden besloot de 52-jarige Duitser zelf naar de kust te zwemmen. Toen de man daar aankwam was zijn toestand ernstig, omdat zijn lichaamstemperatuur inmiddels gezakt was naar slechts 34,6 graden. Toch lijkt de man het ongeluk te gaan overleven, omdat zijn toestand inmiddels niet meer kritiek is.

vrijdag 15 juli 2005                                                    Paniek om volgelopen vissersbootje

De politie heeft vrijdag bij Rockanje een grote zoektocht gehouden naar de bemanning van een vissersbootje.

Een voorbijganger had alarm geslagen nadat hij het vaartuig had ontdekt op de Tweede Slag. De boot was volgelopen. De politie en de reddingsbrigade sloten niet uit dat er een ongeluk was gebeurd en stelden een onderzoek in, onder meer op de Maasvlakte en in de haven van Stellendam.Uit getuigenverklaringen bleek dat de boot van een 39-jarige man uit Rockanje was. Hij had de boot na het vissen achtergelaten. Hij kreeg een boete wegens onbehoorlijk zeemanschap.

vrijdag 15 juli 2005                                            Meisje (17) gewond bij waterskiles op Belter

15 JULI 2005 - WANNEPERVEEN - Op de Belterwijde is een 17-jarig meisje uit Steggerda eergisteren gewond geraakt tijdens haar waterskiles. Ze liep verwondingen op aan hals en oor.

Het meisje kwam ten val en raakte verstrikt in de skilijn, die vervolgens werd overvaren door een andere passerende speedboot, waarmee ook waterskiles werd gegeven. Door de laagstaande zon en de opgetrokken boeg had degene die de bootbestuurder de lijn niet in het water zien liggen. Onderzoek wees uit dat beide bootbestuurders beschikten over de vereiste vergunningen.

 

maandag 27 juni 2005                                            OOPS  !!  Saved by the bell !!

Wat doe je als je motorstoring krijgtt in het midden van de Nieuwe Waterweg en ziet dat de Stena Discovery eraankomt met een snelheid van 15 knopen ??

Juist,

Je vraagt je vriend overboord te gaan  met een touw en vraagt of hij de boot naar de kant wil zwemmen !!

 

Gelukkig kwam er een watersporter langs die de ernst van de situatie inzag en hen uit de benarde positie bevrijde. Zo kwam het bootje met motorstoring toch net op tijd aan de veilige kant van de naderende Stena Discovery  en de ook van Ostrand, welke net de Rotterdamse haven had verlaten.

Kijk naar de foto's,

Zie je redding vesten !!!!

Foto's: Kees Schaap.

 

Stena Discovery, inkomend in de Nieuwe Waterweg, Hoek van Holland

maandag 31 januari 2005                                                   Vrachtschip overvaart roeiboot


Een roeiboot met een ouder echtpaar is maandagmorgen door een vrachtschip overvaren in het Rijn-Schiekanaal. De twee opvarenden, een 65-jarige man en een 63-jarige vrouw, zijn door omstanders uit het water gehaald. Met onderkoelingsverschijnselen en water in de longen is het tweetal opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
Van de roeiboot bleef weinig over. De politie heeft de schipper van het vrachtschip, een 46-jarige man uit Alblasserdam, aanghouden voor het doorvaren na een aanvaring. Het is niet bekend of de man wist van het ongeluk. De politie te water van het Korps Landelijke Politie Diensten heeft de aanvaring in onderzoek.

maandag 13 juni 2005        Man overboord zuid van Enkhuizen, door mede watersporter gered, toestand ernstig.

 

Uitgevaren met de Watersport en Rien Verloop, voor een man overboord 3 mijl zuid van Enkhuizen. De man is ter hoogte van de boei KG 14 bezig met de zeilen, wanneer een onverwachte beweging van het jacht hem uit balans brengt en overboord doet vallen. Zijn vrouw werpt hem nog een reddingboei toe, maar bevangen door het koude water en de schrik slaagt hij er niet in deze te pakken.

Een passerend schip ziet vanaf een te grote afstand om iets te kunnen doen, dat de man overboord valt. Hij meld dit via de marifoon op noodkanaal 16. Hierop wordt onze bemanning, duikers van brandweer Enkhuizen en Stede Broec, de bemanning van de reddingboot van Wijdenes, twee ambulances, en de trauma helikopter gealarmeerd. Het jacht Cher uit Hoorn, dat richting Broekerhaven voer, gaat vlak bij de man overstag. De opvarenden, een man en een vrouw, die dat moment nog niet weten wat er gaande is, horen iemand roepen. Wanneer zij in de richting kijken waar vandaan zij dit gehoord hebben, zien zij de man in het water liggen. Snel zetten zij koers naar de man, en gooien een reddingboei naar hem toe.

De man is echter al dermate verzwakt dat hij deze niet meer kan pakken. De eigenaar van de Cher brengt het achterschip van zijn boot naar de man om hem de zwemtrap te laten pakken. Nog voor hij deze kan pakken verdwijnt de man onderwater. Wanneer hij weer boven komt lukt het de opvarenden van de Cher de man vast te pakken. Met moeite lukt het hen om de man, die door het natte pak erg zwaar geworden was, aan boord te krijgen.

Eenmaal aan boord verliest de man het bewustzijn. De Rien Verloop zet koers naar de Cher, en de Watersport naar Broekerhaven om het daar aanwezig zijnde ambulance personeel op te halen. Van af de Rien Verloop stappen twee bemanningsleden over op de Cher, om de toestand van de drenkeling te controleren. De man is ondertussen aanspreekbaar, maar onderkoeld. Even later komt de Watersport aan bij de Cher, en zet het ambulance personeel over. De man word gestabiliseerd om met de gereedstaand ambulance te kunnen worden vervoerd. Om 16:15 wordt de man aan wal gebracht in Broekerhaven, om met de Ambulance naar Hoorn te worden vervoerd.

Surfers voortaan met vuurpijlen de zee op

KATWIJK - ,,Ik heb een hoop geluk gehad'', zegt Jan de Vreugd. Hij is secretaris van de Katwijkse Branding Surfclub (KBG) en een ervaren surfer. Toch moest hij afgelopen dinsdag uit het water gered worden. Zijn mast brak, hij was zevenhonderd meter uit de kust en het werd al donker.        

2 augustus 2003                                                41 jarige man verdronken bij zeiltrip voor Wenduine

Voor de kust van Wenduine is zaterdagmiddag een 41-jarige man uit Oudenaarde verdronken. De man L.M. was samen met een neefje en een nichtje gaan varen met hun zeilboot. De jongen en het meisje waren in de zee gesprongen om te zwemmen. Ze geraakte echter in problemen en hun oom sprong hen achterna..De man raakte echter zelf in de problemen. De drie drenkelingen werden uit het water gehaald door de opvarenden van een tweede zeilboot die hulp kwam bieden. Maar voor de 41-jarige schipper was het te laat. Hij kon niet meer worden gereanimeerd. Ook een MUG-team dat ter plaatse kwam, kon de man niet meer redden