HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

WATERSPORT

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Jaarlijks raken 1500 auto's te water.

Dat zijn er 4 per dagJaarlijks verdrinken bij een auto te water ongeval 30 personen.

Een cursus auto te water zou iedereen moeten volgen, net als leren zwemmen.

AUTO TE WATER INLEIDING

AUTO TE WATER  ANALYSE

AUTO TE WATER  CURSUS

 

 

INLEIDING

 

Voor iedere inzittende van een auto, is het van belang om te weten hoe te handelen in een situatie als de auto te water raakt. In dit stukje wordt hierop verder ingegaan. Stel u vooraf, ook in de bussen, op de hoogte van de wijze waarop autodeuren, ramen, schuifdak en autogordels geopend moeten worden. Bij een twee- of driedeurs auto altijd kijken hoe de autostoelen naar voren gaan. Vergrendel de portiersloten nooit tijdens de rit, zodat in geval van nood de deuren van buitenaf te openen zijn. Hulp van buitenaf wordt anders belemmerd. Van  binnenuit moeten de deuren ook snel open kunnen. Denk hierbij aan de kindersloten !! Draag altijd de autogordel, ook op de achterbank. Bij het te water raken van een auto kan de klap op het water net zo hard zijn als bij een frontale botsing.

Optimale veiligheid kan worden bereikt door gebruik te maken van veiligheidsgordels in combinatie met goed afgestelde hoofdsteunen. Bij een tweedeurs auto kunnen deze hoofdsteunen ook de vluchtweg van de achterbank naar voren belemmeren. Vermijdt zoveel mogelijk de aanwezigheid van losse kussens en dergelijke in de auto. Deze kussens gaan op het water

drijven en vormen daardoor een belemmering voor het verlaten van de auto. Laat geluidsboxen of gereedschap nooit los in de auto slingeren. Deze worden bij een noodstop gelanceerd.

 

AUTO DRIJFT

 

Men kan wanneer de auto te water is geraakt trachten de auto te verlaten tijdens het drijven. Indien ramen van voldoende grootte zijn en natuurlijk geopend kunnen worden kan men via de ramen de auto verlaten, dit doet men dan ruglings, het hoofd eerst. Zo kunt zich dan ook eventueel aan het dak  vast houden en u voorkomt dat u met het gezicht in de modder terecht komt. 

Verdeel zoveel mogelijk het gewicht om kantelen te verkomen. Bij stationcars en bestelauto's met een voorin geplaatste motor is het ook mogelijk om via de achterklep (de z.g. 5e deur) de auto te verlaten. Is het niet mogelijk om de auto tijdens het drijf proces te verlaten dan moet men wachten tot de auto volledig is gezonken. Het drijf proces kan enkele minuten duren afhankelijk van het type auto en de staat daarvan.

 

AUTO ZINKT

 

Leun met volle gewicht tegen het ontgrendelde portier. Op deze manier merkt men het snelst wanneer de tegendruk zoveel verminderd is dat het portier weliswaar zwaar, kan worden geopend. Dit is meestal pas mogelijk als de auto volledig vol is gelopen met water en er zich geen lucht meer in de auto bevindt. Men kan zijn medepassagiers helpen door de gevonden ontsnappingweg voor hen open te houden. 

Dit kan door het vormen van een menselijke ketting, men houdt elkaar dan vast bij de polsen of kleding. Men voorkomt hierdoor dat het portier dicht slaat. Is ťťn van de inzittenden zelf de zwemkunst meester, dan verlaat deze als eerste de auto en helpt vervolgens de anderen de walkant te bereiken. Zijn er meer inzittenden die kunnen zwemmen, dan verlaat degene die de leiding heeft genomen als laatste de auto.

Uit veiligheidsoogpunt zijn er tegenwoordig ook auto's op de markt met gelijmde en gelaagde achterruiten. Een gelijmde ruit is te herkennen aan de zwarte randen rondom. Het kapot slaan van een gelaagde gelijmde voorruit is haast onmogelijk, zeker als de tijd dringt. Zorg voor een zgn. Lifehammer in de auto, hiermee kunt u makkelijker een zijruit stuk slaan.

 

LIFEHAMMER / GORDELMES

 

Pak de Lifehammer aan het uiteinde van de steel vast. Sla bij voorkeur niet midden op de ruit, maar aan een zijkant. Dit voorkomt snijwonden. Als de ruit in 'sneeuw' verandert, betekent dit nog niet dat het glas er direct geheel uitvalt. Duw de restanten niet met onbeschermde handen weg !

 

TOT SLOT

 

  • Probeer ten alle tijden de zelfbeheersing te bewaren en voorkom paniek.
  • Maak direct de autogordels los, is dit niet mogelijk, maak dan gebruik van het onder handbereik  geplaatste autogordelmes.

Ontsteek direct de binnen- en buitenverlichting (groot licht) om de oriŽntatie in de auto, en de markering van het voertuig te vergroten.

Probeer de auto snel mogelijk te verlaten.

probeer elkaar zoveel mogelijk te helpen bij het verlaten van het voertuig